Program do zgrywania nagrań Video i kamera :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pawlito12
    Drive
    • 2010
    • 79

Program do zgrywania nagrań Video i kamera :)

silnik+sterownik drzwi lewy tył O1

1U0 959 811 D
    lub
    1U0 959 811 B (modele do 30.04.2001)
    nie myśl o tym czego chciałeś ciesz się tym co dostałeś
  • maxpaynemm
    RS
    • 2008
    • 1764
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Program do zgrywania nagrań Video i kamera

Drodzy koledzy i koleżanki.

Posiadam starszą kamerę cyfrową na kasety DVI z wyjściem AVI oraz DV (tzw. FireWire) które równiez posiadam w komputerze, ale nie oto chodzi.

Chciałbym abyście polecili mi jakiś dobry program (aby nie zaniżał jakości materiału) do zgrywania materiału i jego delikatnej obróbki.

Dodatkowo chciałbym was zapytać o polecenie jakiejś dobrej i niedrogiej (jak najlepszy stosunek jakości do ceny)kamery na dzisiejsze czasy.
    Chciałbym aby nie była zbyt wielka, najlepiej z HDD no i może jakaś HD?

Za pomoc i wszelkie sugestie będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam
    Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• abstinent
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 4842
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

maxpaynemm, ja używam sony vegas :diabelski_usmiech to już jest taki konkretny kombajn :twisted:
      a kamerę kupiłem niedawno toshibę camileo p10, no i muszę powiedzieć że jak na tą kasę to radzi sobie całkiem nieźle, oczywiście za wyjątkiem słabego oświetlenia. Na zewnątrz przy ładnej pogodzie to naprawdę fajnie nagrywa.
      http://www.youtube.com/watch?v=nH6LASru5hc mój filmik, jakość sporo pogorszona :szeroki_usmiech
      a te już normalne :P
      W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Komentarz

• maxpaynemm
        RS
        • 2008
        • 1764
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

abstinent, jaka cena bo już widzę od 320PLN można kupić?? :shock: Kurde a kiedyś pierwsze cyfrówki po 3kzł kupowałem :shock:

Kamerka ciekawa, ładny obraz ale widzę, że ze stabilizacją ma problemy i przybliżanie jakieś takie skokowe.... no ale cóż wymagać za 400PLN

Rozważę tą możliwość bo cena bardzo bardzo dobra.

Może ktoś jescze dorzuci coś w przedziale cenowym do 800PLN???

Dzięki

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• abstinent
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 4842
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

ja płaciłem 315, a wysyłka była chyba gratis :P Przybliżenie jest skokowe, zgadza się, ale jak się robi po woli no to nawet nie rzuca si w oczy
          Stabilizacja niby jest,ale jak działa to nie wiem bo nie korzystałem z tego, ręce aż tak mi się nie telepią :wink:
          Kwestia skupienia się :diabelski_usmiech
          A za tą kasę to naprawdę fajna kamerka, nagrywa w QuickTime, ale z przerobieniem nie ma problemu używam darmowego programu http://www.pazera-software.pl/products/vcsuite/
          No i potrzebuje dużo pamięci, film 10min w HD720 zajmuje ok 500MB :lol:
          Do kamery dorzucony jest też program do obróbki(przegląd filmów zdjęć, import, drukowanie, zrobienie filmu i wypalenie na dvd, można też bezpośrednio wrzucić coś na you tube)

Komentarz

• b707
            L&K
            S_OCP Member
            • 2006
            • 1272

Re: Program do zgrywania nagrań Video i kamera

Zamieszczone przez maxpaynemm
            Chciałbym aby nie była zbyt wielka, najlepiej z HDD no i może jakaś HD?
            Jak Ci zależy na jakości to pozostań przy kamerze na miniDV + HD. Kamery z HDD czy DVD maja znacznie mniejsza przepustowość.
            pzdr
            Adam

Komentarz

• Jac_ek
              RS
              • 2009
              • 1733

maxpaynemm, kluczem w fotografii jak i w filmowaniu jest optyka, nie daj się nabierać na kamery o rozdzielczości HD bo to nie jest równoważne z jakością HD ;-)
              Im kamera większa i cięższa tym obraz będzie stabilniejszy, im optyka większa (średnica) tym więcej światła dociera do matrycy a to się przekłada i na mniejsze szumy i na ogół na lepszą jakość obrazu choć przy bardzo jasnej optyce pojawiają się pewne błędy jak aberracje itd.

Musisz najpierw zdecydować co chcesz kręcić a dopiero później określić zakresy cenowe sprzętu - wybierając odwrotnie jest duża szansa że będziesz niezadowolony po zakupie.

Z całym szacunkiem ale za ~700 zł to można kupić dobry statyw z głowicą do foto a nie aparat/kamerę
              - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• maxpaynemm
                RS
                • 2008
                • 1764
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jac_ek, no dobra nie chcę kręcić nic nadzwyczajnego.... poprostu kamerka ot do domowych nagrań rodzinki i mojego synka i tyle

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• abstinent
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 4842
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

maxpaynemm, to tak jak ja, kupiłem głównie, bo młoda rośnie w oczach, a pamiątka by się jakaś przydała

Komentarz

• kowal 2002
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 5161

maxpaynemm, to jeśli tak to jednak zrezygnuj z wysokiej jakości materiału źródłowego ( np. Mini DV ) na rzecz dobrej kamery, która nagrywa już w docelowym formacie jakiego będziesz używał. Godzina nagrania w PAL < nie HD > w formacie Mini DV to ok. 30 GB, jak masz np. 3 kasety, z których chcesz zrobić 1 h nagrania to potrzebujesz 100 GB na materiał źródłowy i prawie drugie tyle na pliki tymczasowe. Jak nie masz super komputera to po jednej takiej "przeróbce" się poddasz z braku cierpliwości...
                    Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                    Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• maxpaynemm
                      RS
                      • 2008
                      • 1764
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

kowal 2002, właśnie kamera na miniDV sprawia że zgrywanie i obróbka to masakra

Moi dwaj faworyci to:

Kompaktowa kamera Camileo P30 to niewielkie urządzenie o ogromnych możliwościach wyposażone w matrycę CMOS o rozdzielczości 5 megapikseli. Charakteryzuje się 5-krotnym zoomem optycznym oraz 4-krotnym zoomem cyfrowym. Filmy video zapisywane są w jakości Full HD. Rozmiary urządzenia (1084 x 82 x 38 mm) sprawiają, że jest to idealna pozycja dla osób aktywnie spędzających czas.

oraz
                      Elegancka, kompaktowa kamera z portem kart SD wyposażona w zaawansowany stabilizator obrazu, technologię Super LoLux, 45-krotny zoom dynamiczny oraz unikalne funkcje filmowania.

z przewagą dla JVC bo ma matrycę CCD ponoć lepszą od CMOS w Toshibie

Co o nich sądzicie???

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• maxpaynemm
                        RS
                        • 2008
                        • 1764
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

abstinent, dzięki tylko teraz czy CCD czy CMOS??

Narazie widzę opinie w niecie z przewagą na CCD ponoc mniej smuży i lepiej zachowuje się w ciemnych pomieszczeniach. Macie jakieś doświadczenie w tym temacie ??

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• kowal 2002
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 5161

kowal 2002, właśnie kamera na miniDV sprawia że zgrywanie i obróbka to masakra
                          ...
                          Dlatego właśnie napisałem, że w twoim przypadku Mini DV jest bez sensu, bo tak naprawdę nie potrzebujesz wysokiej jakości materiału źródłowego, jak docelowo i tak będzie zapewne Divx lub ew. DVD.

Co do przetworników to CCD jest lepszy od CMOS oczywiście jeśli oba są podobnej klasy.

Komentarz

• mdo1
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 441

Zamieszczone przez kowal 2002
                            w formacie Mini DV to ok. 30 GB
                            kowal 2002, a nie 13 Gb?

ale fakt, ze zajmuje troche, do tego sa problemy z dobraniem kodekow (jak mi sie wydaje) itp, ja mialem dziwne efekty rozmywania na lcd tak jakby ramka parzysta wskakiwala przed nieparzysta ( to tak obrazowo, ale nie wiem czy prawdziwie )
                            do tej pory nie mialem czasu tego rozgryzc, wiec nie znam prawdziwego powodu

co do kompa, troche trwa taka zabawa, ale u mnie na E5200, 1 Gb RAM (osobne dyski na zrodlo i film) obrobka nie jest czyms bardzo uciazliwym, ograniczalem sie tylko do wyciecia fragmentu, ktorego juz pozniej nie "upiekszalem"

Komentarz

• mkz
                              Ambiente
                              • 2008
                              • 138

Zamieszczone przez mdo1
                              kowal 2002, a nie 13 Gb?
                              No chyba raczej tak - mam taką kamerkę - Sony, nagrywającą w formacie Mini DV. Do zrzucania z kamery używam programiku Capture z pakietu Pure Motion (kiedyś dawno temu był dołączony do jakiegoś Entera), przez złącze firewire. Znalazłem kiedyś jakiegoś freeware ale nie bardzo chciał działać na moim sprzęcie (być może za słaby i przycinało - zgubione ramki, niski transfer danych) - Capture sprawuje się bardzo dobrze. Z przekodowywaniem nie jest tak źle - koduję VitrualDub-em z kodekami ffdshow do xvid-a z filtrem deinterlace. Programik ma generalnie bardzo duże możliwości jeżeli chodzi o przekodowywanie i filtrowanie obrazu. Czas kodowania nie przekracza 1.5 x czas nagrania (na AMD 1,7 GHz). Z edycji to tylko docinam, wycinam i tnę na odpowiednie fragmenty. Nie jest to specjalnie upierdliwe - da się żyć.

Komentarz

• kowal 2002
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 5161

Mój błąd, oczywiście 13 nie 30 GB... ale to dlatego, że od dawna tego nie robię w ten sposób ( tzn. nie zrzucam z kasety na PC ). Kilka lat temu walczyłem z tym całkiem "na serio" i po wielu zmianach softu i hardware-u w końcu się poddałem. Oczywiście teraz na pewno i kompy są dużo lepsze i soft bardziej dopracowany więc pewnie jest dużo łatwiej/szybciej. Teraz jak potrzebuje zgrać film to zrzucam go po FireWire do stacjonarnej nagrywarki w trybie XP i jest po sprawie ( jak coś trzeba przeedytować to ori materiał można ew. zrzucić z HDD nagrywarki do PC ).

Komentarz

• Jacek G
                                  Drive
                                  • 2009
                                  • 87

[quote="abstinent
                                  "...kamerę kupiłem niedawno toshibę camileo p10, no i muszę powiedzieć że jak na tą kasę to radzi sobie całkiem nieźle,...."

Mam pytanie - skąd na filmie takie przeskoki ?
                                  Widać że nie ma płynności przy przesuwaniu panoramicznym...
                                  Czy to "problem obróbki" czy też sprzęt nie nie ma za małej przepustowości ...

Pozdrawiam
                                  Jacek
                                  Mam, jeżdżę, cieszę sie (-:
                                  Zmiana na 1.4 TSI 140 HP.
                                  Niestety ta nowa to nie jest 4x4 ...

Komentarz

• maxpaynemm
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 1764
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jacek G, to niestety szkopuł kamerki i jej zooma

Zdecydowałem się jednak na model Toshiba H20 Zobaczymy jak to bedzie z tym modelem

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Jacek G
                                      Drive
                                      • 2009
                                      • 87

[b]

"... Zdecydowałem się jednak na model Toshiba H20 Zobaczymy jak to bedzie z tym modelem
                                      ..."

Daj znać jak jakość obrazu i jak ogólne wrażenia... dom i zewnętrznie...

Jestem w trakcie pierwszego przeglądu rynku i jakakolwiek opinia rzeczywistego usera byłaby wielce pomocna...

p.s.
                                      Czy H20 nie ma czasem mniejszej matrycy niż H10 ? - dziwnie to opisują jako że H20 ma nominalnie mniej Px niż H10....
                                      Mam, jeżdżę, cieszę sie (-:
                                      Zmiana na 1.4 TSI 140 HP.
                                      Niestety ta nowa to nie jest 4x4 ...

Komentarz

• abstinent
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 4842
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jacek G, zauważyłem że te przeskoki dopiero teraz mi się pojawiły, wcześniej aż takie nie były, może trzeba wyciągnąć baterie, zresetować... :|
                                        a płynność zależy od ręki i od ustawień kamery
                                        minusem jest że po włączeniu kamery ustawienia wracają do standardowych :evil:
                                        maxpaynemm, myślę że będziesz zadowolony
                                        napisz jakąś recenzję, przyda się :szeroki_usmiech

Komentarz

Pracuję...